Everythingdo gjë që ju duhet të dini në lidhje me opioidet

Everythingdo gjë që ju duhet të dini në lidhje me opioidet

opioidet janë ilaçe që njerëzit përdorin për të trajtuar dhimbjet dhe ankesat e tjera të tjera. Opioidët mund të rrjedhin nga burimet natyrore, dhe njerëzit mund t’i bëjnë ato në mënyrë sintetike. Ekzistojnë disa lloje të opioideve në dispozicion, disa prej të cilave janë të paligjshme.

Njerëzit kryesisht përdorin opioide si ilaçe për lehtësimin e dhimbjes. Një person mund të blejë shurupin e kollës që përmban kodeinë, e cila është një opioid, pa recetë. Sidoqoftë, vetëm mjekët mund të përshkruajnë opioide më të forta.

Keqtrajtimi i opioideve mund të bëjë që një person të bëhet i varur ose i varur fizikisht prej tyre. Qeveria e Shteteve të Bashkuara klasa shumë opioide si substanca të kontrolluara. Autoritetet

Klasë disa drogë të paligjshme, të tilla si heroina, si opioide. Keqpërdorimi i opioideve ligjore ose të paligjshme mund të çojë në efekte anësore serioze dhe madje edhe vdekje.

Ky artikull do të eksplorojë se cilat janë opioidet, llojet e ndryshme të opioideve dhe si të merrni ndihmë për varësi ose mbidozë.

Cilat janë opioidet?

Opioidet janë ilaçe që ndodhin natyrshëm në bimën e lulekuqes së opiumit. Njerëzit gjithashtu mund të bëjnë opioide të caktuara duke përdorur vetë lulekutën e opiumit. Prodhuesit bëjnë opioide sintetike duke përdorur strukturën kimike të opiumit në lulekuqe.

Shumica e njerëzve përdorin opioide për të trajtuar dhimbjen. Njerëzit gjithashtu mund të përdorin opioide për të trajtuar kushte të tilla si kollitja.

Opioidet mund të shkaktojnë një lëshim të madh të dopaminës brenda trupit. Dopamina është një neurotransmetues, i cili është një lajmëtar kimik që transmeton sinjale nga qelizat nervore në qelizat e tjera në trup.

Dopamina luan një rol të rëndësishëm në disponimin e një personi dhe mund ta ndihmojë një person të ndjehet i lumtur.

Klasifikime të ndryshme të opioideve

Klasifikimet e ndryshme të opioideve ekzistojnë. Disa opioide janë në dispozicion mbi banak, ndërsa disa janë në dispozicion vetëm me recetë. Opioidet që Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) nuk i ka aprovuar për përdorim mjekësor janë të paligjshme për të poseduar ose marrë.

Seksionet e mëposhtme do të shikojnë më shumë klasifikime të ndryshme të opioideve.

recetë

Një mjek mund të përshkruajë një person opioide për lehtësimin e dhimbjes. Opioidet me recetë

gjithashtu mund të shkaktojnë ndjenja euforie dhe relaksimi. Shtë e rëndësishme që një person të ndjekë këshillat e mjekut kur merr opioide.

Programi II

Administrata e zbatimit të drogës (DEA) klasa ilaçe në pesë kategori të ndryshme, ose orare. Klasifikimi i orarit në të cilin një ilaç bie në të varet nga përdorimi i tij:

 • si ilaç
 • gjasat për t’u keqpërdorur li>

Sa më i ulët numri i orarit, aq më i rrezikshëm është ilaçi.

Ekzistojnë disa lloje të opioideve që klasa e qeverisë amerikane si ilaçe II. Droga e Programit II ka një potencial të lartë për keqpërdorim. Për më tepër, ilaçet e Programit II kanë potencialin të shkaktojnë varësi të rëndë psikologjike ose fizike.

Shumë opioide me recetë klasifikohen si ilaçe II të Programit. Nëse një mjek i përshkruan një personi një opioid të Programit II, është e rëndësishme që ata të ndjekin këshillat e mjekut kur e marrin atë.

Një person nuk duhet të ndajë kurrë ilaçin e tyre të përshkruar me askënd tjetër. Jo vetëm që është kundër ligjit, por gjithashtu mund të jetë jashtëzakonisht i rrezikshëm.

ilegale

Opioidet e paligjshme përfshijnë ato që janë të paligjshme për t’u përdorur në çdo kapacitet dhe ato që janë të paligjshme pa recetë.

Opioidet e paligjshme nuk kanë indikacion mjekësor. Njerëzit mund t’i keqpërdorin këto, duke i vendosur ato në rrezik të shtuar të varësisë. Keqpërdorimi i opioideve të paligjshme mund të çojë në efekte anësore të rënda, përfshirë sëmundjen e mëlçisë, mbidozimin dhe vdekjen.

Emrat e markave dhe emrat e zakonshëm të opioideve

Secili lloj i opioidit me recetë është në dispozicion nën një emër të markës. Opioidet e paligjshme zakonisht kanë emra të shumtë informal ose zhargon. Zyrtarët e zbatimit të ligjit dhe të tjerët ndonjëherë i quajnë këta emra joformal "emra rrugësh".

Seksionet e mëposhtme do të shikojnë në detaje disa nga këta emra.

recetë

Opioidet me recetë mund të jenë ilaçe vetëm me opioid, ose ato mund të përmbajnë ilaçe shtesë. Shtimi i ilaçeve të tjera në produktet e kombinimit të opioideve mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjes ose simptoma të tjera.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të opioideve me recetë në dispozicion, përfshirë ato në tabelën më poshtë.

, Zohydro ER, Hysingla ER

Emri i përgjithshëm emrat e markës
oxycodone OxyContin , Roxicodone, percocet, oxaydo, xtampza tabletë, tabletë me lëshim të zgjatur, kapsulë
tabletë, tabletë me lëshim të zgjatur, kapsulë, shurup, zgjidhje, pezullim
Kodeina Prometh VC tabletë, shurup, injeksion
morfinë ms vazhdon, kadian, duramorph tabletë, Tableta e lëshimit të zgjatur, kapsula e lëshimit të zgjatur, zgjidhja, injeksioni, supozori rektal
Hydromorphone Dilaudid tabletë, e zgjatur- Lëshoni tableta, zgjidhje, supozitor rektal
fentanil Actiq, Fentora, Duragesic, Subys, Lazanda, Sublimaze Tablet që shpërndahet Në gojë, lozenge, llak gojësh, llak hunde, patch në lëkurë, injeksion
meperidinë demerol tabletë, shurup, injeksion
Tinktura e opiumit (vetëm RX) n/a Tinkturë
tramadol ultram, ultracet, Conzip Tabletë, tabletë me lëshim të zgjatur, kapsulë
buprenorphine buprenex, BuTrans, Probuphine, Belbuca, Suboxone, Zubsolv, Bunavail Tabletë ose film që shpërndahet në gojë, implant, injeksion, patch në lëkurë
butorphanol Stadol llak hundësh

Në përgjithësi, vetëm mjekët mund të administrojnë injeksione të opioideve të Programit II.

ilegal

Njerëzit nuk mund të bëjnë, shes ose shpërndajnë ligjërisht opioide. Për këtë arsye, opioidet e paligjshme nuk kanë emra të markave.

Sidoqoftë, ekzistojnë disa emra të zakonshëm alternative për disa opioide të paligjshme, përfshirë ato në tabelën më poshtë.

Emri i përgjithshëm Emrat e tjerë
Heroinë Dope , smack, h, junk, dëborë, skag, kali, porcelani i bardhë, kafe, bishë, hero pluhur, substancë si tar
carfentanil bie i vdekur, c 50, vrasës serik pluhur
opium aunti, aunti emma, e madhe O, pilulë e zezë, chandu, melasë kineze, dopium, armë ëndrrash, gee, fi-do-nie, guma, vaj mesnate, zero lëng, pluhur, bllok i ngurtë

Carfentanil është një ilaç që njerëzit përdorin për të qetësuar kafshët e mëdha, përfshirë arinjtë dhe elefantët. Illegalshtë e paligjshme që një njeri të konsumojë Carfentanil.

Diferenca midis opioideve dhe opiumeve

"opioid" është një term ombrellë që mbulon ilaçet sintetike dhe natyrore të opioideve.

Nga ana tjetër, "opiumi" i referohet vetëm ilaçeve natyrore që rrjedhin nga lulekuqe e opiumit. Kjo do të thotë që të gjitha opiumet janë një formë e opioidit, por jo të gjitha opioidet janë opiume.

çrregullimi i përdorimit të opioidit

Opioidet me recetë janë përgjithësisht të sigurta për të marrë për periudha të shkurtra kohe. Sidoqoftë, për shkak të efektit të tyre në nivelin e dhimbjes dhe gjendjes shpirtërore, përdorimi i zgjatur mund të çojë në varësi fizike. Kur një person ka një varësi fizike nga një ilaç, ata nuk mund të funksionojnë normalisht pa të.

Sipas informacionit të vitit 2016 nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), mbi 11.5 milion njerëz në Sh.B.A raportuan keqpërdorimin e opioideve me recetë në vitin e kaluar.

Opioidet e paligjshme janë të prirur për keqpërdorim, dhe keqpërdorimi rrit rrezikun e një personi për të zhvilluar një varësi. Sipas Sondazhit Kombëtar të vitit 2019 për përdorimin e drogës dhe shëndetin, rreth 745,000 njerëz në Sh.B.A kishin përdorur heroinë gjatë vitit të kaluar. > Mjekët e quajnë këtë çrregullim të përdorimit të opioidit.

Seksionet më poshtë do të shikojnë çrregullimin e përdorimit të opioidit dhe mbidozimin në më shumë detaje.

çrregullimi i përdorimit të opioidit

Sipas manualit diagnostikues dhe statistikor të çrregullimeve mendore, botimi i 5-të (DSM-5), 11 kriteret për diagnostikimin e çrregullimit të përdorimit të opioidit janë si më poshtë:

 • Personi shpesh merr opioide në doza më të mëdha ose për një periudhë më të gjatë kohore sesa mund të synojnë.
 • Personi ka një dëshirë të vazhdueshme për të shkurtuar ose kontrolluar përdorimin e opioideve ose ka përjetuar përpjekje të pasuksesshme për ta bërë këtë.
 • Personi harxhon shumë kohë në aktivitete të nevojshme për të marrë opioidin, për të përdorur opioidin ose për tu rikuperuar nga efektet e opioidit.
 • Personi ka dëshira për opioidet. Një mall është një dëshirë e fortë për të përdorur diçka.
 • Personi përjeton përdorim të përsëritur të opioideve që rezulton në mos arritjen e detyrimeve të mëdha të roleve në punë, shkollë ose shtëpi.
 • Personi përjeton përdorim të vazhdueshëm të opioideve pavarësisht se ka probleme të përsëritura ose të vazhdueshme ndërnjerëzore ose sociale që shkaktohen ose përkeqësohen nga efektet e opioideve.
 • Personi zvogëlon ose heq dorë plotësisht nga aktivitetet e rëndësishme sociale, profesionale ose rekreative për shkak të përdorimit të tyre të opioideve.
 • Personi përjeton përdorim të përsëritur të opioideve në situata ku përdorimi i opioidit paraqet një rrezik fizik.
 • Personi përjeton përdorim të vazhdueshëm pavarësisht se e di se ata kanë një problem fizik ose psikologjik të vazhdueshëm ose të përsëritur që opioidet me siguri kanë shkaktuar ose përkeqësuar.
 • Personi ka zhvilluar një tolerancë, siç përcaktohet nga secila nga sa vijon:
 • Një nevojë për sasi të rritura dukshëm të opioideve për të arritur dehje ose të dëshiruara Efekt
 • Një efekt i zvogëluar dukshëm me përdorimin e vazhdueshëm të së njëjtës sasi të një opioidi
 • /ul>

 • Sindromi karakteristik i tërheqjes së opioideve Shenjat e listuara më lart në veten e tyre dhe të tjerët, dhe ata duhet të flasin me një mjek nëse mendojnë se ata ose dikush tjetër mund të shfaqin ndonjë shenjë të çrregullimit të përdorimit të opioideve. Mbidozimi

  mbidozimi

  Mbidozimi mund të jetë një efekt anësor serioz i keqpërdorimit të opioideve. Sipas CDC, rreth 70% e vdekjeve të mbidozës së drogës në vitin 2019 përfshinin një opioid.

  Disa simptoma të mbidozës së opioideve përfshijnë:

 • PINPOPT Nxënësit
 • pavetëdije ose pa reagim
 • Vështirësia e frymëmarrjes

Një person duhet të kërkojë kujdes të menjëhershëm mjekësor për dikë me këto simptoma. Reaguesit e urgjencës mund të përdorin naloxone për të kthyer efektet e një mbidozimi opioid.

Megjithëse varësia e opioideve mund të jetë e vështirë për tu kapërcyer, ndihma është në dispozicion. Administrata e Abuzimit të Substancave dhe Shërbimeve të Shëndetit Mendor ka një drejtori të programeve të trajtimit të opioideve nga shteti.

Trajtimi për varësinë e opioideve mund të përfshijë ilaçe dhe terapi të sjelljes. Të kesh mbështetje nga familja dhe miqtë gjithashtu mund të ndihmojë.

Mësoni më shumë se çfarë të bëni nëse dikush ka përjetuar një mbidozë opioide këtu.

Përmbledhje

Opioidet janë ilaçe që rrjedhin nga lulekuqe e opiumit. Opioidet mund të jenë të natyrshme ose të bëra nga njeriu. Opioidet natyrore quhen opiume.

Megjithëse opioidet janë lehtësues efektivë të dhimbjes, njerëzit mund të bëhen të varur prej tyre ose të zhvillojnë një varësi. Një person duhet të ndjekë gjithmonë këshillat e një mjeku kur merr opioide.

Ka shumë lloje të ndryshme të opioideve në dispozicion. Disa opioide janë të ligjshme për t’u përdorur me një recetë, ndërsa të tjerët janë të paligjshëm për t’u përdorur ose shitur. harmoniqhealth.com

Nëse një person përjeton simptoma të varësisë nga opioidët, ata duhet të flasin me një mjek. Nëse një person vëren ndonjë simptomë të një mbidozimi opioid në një person tjetër, ata duhet të kërkojnë ndihmë mjekësore menjëherë.

 • Alkooli/varësia/ilaçet e paligjshme
 • Dhimbje/anestetikë

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e shqyrtuara nga kolegët, Institucionet e kërkimit akademik, dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.