Ο αντίκτυπος της εργασίας μετασχηματισμού στην υγεία
Όταν η Dolly Parton τραγούδησε την εργασία από 9 με 5, εξέφρασε την ανησυχία του για τους ανθρώπους να περάσουν μόλις με μια σκληρή ζωή ρουτίνας που φαίνεται να ωφελεί μόνο το αφεντικό. Αλλά τι γίνεται με όλους εκείνους τους ανθρώπους που εργάζονται λιγότερο συμβατικές ώρες, συμπεριλαμβανομένων νυχτερινών βάρδιων; Δεν πρέπει η κα Parton να ανησυχεί εξίσου για την ευημερία τους;
Η εργασία Shift έχει τις δικές της απαιτήσεις που το ξεχωρίζουν από τις θέσεις εργασίας με τις παραδοσιακές ώρες εργασίας. Η εργασία μετασχηματισμό έχει τα οφέλη της. Μπορεί να είναι πιο βολικό από την άποψη της παιδικής μέριμνας, μερικές φορές πληρώνεται καλύτερα και μπορεί να επιτρέψει στους εργαζόμενους χρόνο για άλλες δραστηριότητες, όπως η μελέτη.
Ωστόσο, οι ιατρικές και επιστημονικές κοινότητες αναφέρουν συνεχώς ότι η εργασία μετατόπισης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων διαταραχών και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική ευημερία των εργαζομένων.
Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε αυτό που έχει αναφερθεί πρόσφατα σχετικά με τις επιπτώσεις της εργασίας μετασχηματισμό, ποιοι λόγοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι πίσω από αυτά τα ευρήματα και τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι που εργάζονται για να μειώσουν τους κινδύνους των διαφόρων προβλήματα υγείας.
Η εργασία μετατόπισης στις ΗΠΑ
Η εργασία μετασχηματισμού τείνει να ταξινομείται ως κάθε πρόγραμμα εργασίας που περιλαμβάνει ώρες που είναι ακανόνιστες ή ασυνήθιστες σε σύγκριση με το παραδοσιακό πρόγραμμα εργασίας που συνήθως συμβαίνει μεταξύ 6 π.μ. και 6 μ.μ.
Ο όρος μετατόπιση των εργασιών μπορεί, για αυτόν τον λόγο, να ανατρέξει σε βραδιές εργασίας, διανυκτέρευση, περιστρεφόμενες μετατοπίσεις ή παράτυπα πρότυπα μετατόπισης.
Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2000 από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας (BLS), πάνω από 15 εκατομμύρια (16,8 %) πλήρους απασχόλησης εργαζόμενοι εργαζόμενοι εργάζονται σε εναλλακτικές βάρδιες. Από αυτές, οι πιο συνηθισμένες εναλλακτικές βάρδιες είναι βραδινές βάρδιες, με τις ώρες εργασίας συνήθως μεταξύ 2 μ.μ. και μεσάνυχτα, και ακανόνιστες μετατοπίσεις με ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο χρονοδιάγραμμα.
Αντίθετα, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Los Angeles (UCLA) Disorders Center αναφέρει ότι περισσότερα από 22 εκατομμύρια Αμερικανοί εργάζονται το βράδυ, περιστρεφόμενες ή κλήσεις.
Πρόσφατα, το BLS ανέφερε ότι το ποσοστό των εργαζομένων μισθών πλήρους απασχόλησης και μισθών απασχολούσε εναλλακτικές βάρδιες τώρα βρίσκεται στο 14,8%. Ο αριθμός αυτός υποστηρίζεται από δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Εθνικό Ίδρυμα Sleep (NSF) το 2005, το οποίο διαπίστωσε ότι το 14% των Αμερικανών εργάζεται μετατοπίσεις.
Ενώ υπήρξε ελαφρά πτώση του αριθμού των λευκών Αμερικανών που εργάζονται αυτές τις ώρες – από 16,2% το 1997 σε 13,7% το 2004 – το ποσοστό των μαύρων, ασιατικών και λατινοαμερικανών που εργάζονται εναλλακτικές βάρδιες παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό το ίδιο. Τον Μάιο του 2004, τα ποσοστά για αυτές τις ομάδες ήταν 20,8%, 15,7%και 16%αντίστοιχα.
Η εργασία μετασχηματισμού βρίσκεται συνήθως στις βιομηχανίες που παρέχουν υπηρεσίες όλο το εικοσιτετράωρο, όπως υπηρεσίες τροφίμων, μεταφορές, υπηρεσίες υγείας και προστατευτικές υπηρεσίες όπως η αστυνομία.
Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι ο κύριος παράγοντας που συνδέει τους εργαζόμενους με βάρδιες είναι ότι εργάζονται διαφορετικές ώρες με την τυπική ρουτίνα “9 έως 5”. Ωστόσο, πολλές μελέτες αναφέρουν ότι υπάρχει κάτι άλλο που συνδέει το προσωπικό των μπαρ, τους οδηγούς φορτηγών μεγάλων αποστάσεων, τους νοσηλευτές και τους αστυνομικούς-αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες.
Προηγούμενες μελέτες που αναφέρθηκαν από το MNT
Ιατρικές ειδήσεις που έχουν αναφέρει σήμερα σε διάφορες μελέτες που συνδέουν την εργασία μετατόπισης με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων προβλημάτων υγείας. Αυτές οι ενώσεις κυμαίνονταν από το κάπως προβλέψιμο για το εκπληκτικό.
Τον Ιούλιο του 2014, μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην επαγγελματική και περιβαλλοντική ιατρική πρότεινε ότι οι εργαζόμενοι με βάρδιες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που εργάζονται περιστρεφόμενες μετατοπίσεις αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο 42%.
Οι συγγραφείς θεωρούσαν ότι οι περιστρεφόμενες μετατοπίσεις καθιστούσαν πιο δύσκολο για τους εργαζόμενους να διατηρούν έναν κανονικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα του ύπνου και ενδεχομένως να εξασθενήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Τότε, τον Νοέμβριο του 2014, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό πρότεινε ότι η εργασία μετασχηματισμού θα μπορούσε να βλάψει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που εργάζονταν επί του παρόντος ή είχαν προηγουμένως εργαστεί σε βάρδιες βαθμολογήθηκαν χαμηλότερα σε δοκιμές αξιολόγησης της μνήμης, της ταχύτητας επεξεργασίας και της συνολικής ισχύος του εγκεφάλου από ό, τι οι συμμετέχοντες που εργάζονταν παραδοσιακές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
“Η γνωστική εξασθένηση που παρατηρείται στην παρούσα μελέτη μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την ασφάλεια όχι μόνο για τα ενδιαφερόμενα άτομα, αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της”, έγραψε οι συγγραφείς της μελέτης, “δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού θέσεων εργασίας στο Υψηλές καταστάσεις κινδύνου που εκτελούνται τη νύχτα. ”
Πιο πρόσφατα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine ανέφερε ότι οι γυναίκες νοσηλευτές που εργάζονται περιστρεφόμενες νυχτερινές βάρδιες για 5 ή περισσότερα χρόνια θα μπορούσαν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και την καρδιαγγειακή θνησιμότητα.
Επιπλέον, η εργασία περιστρεφόμενων νυχτερινών βάρδιων για 15 χρόνια ή περισσότερο βρέθηκε ότι ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας του καρκίνου του πνεύμονα.
Μια γρήγορη εξέταση αυτών των μελετών δείχνει έναν άλλο παράγοντα που οι εργαζόμενοι μετατόπισης είναι πιθανό να έχουν κοινό-διαταραχές στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Η εργασία μετατόπισης μπορεί να οδηγήσει σε εργαζόμενους που κοιμούνται σε περίεργες ή ποικίλες ώρες της ημέρας, ενδεχομένως με αποτέλεσμα μειωμένες ποσότητες ύπνου.
Αλλά πόση επίδραση μπορεί να έχει διαταραχή του ύπνου στην υγεία ενός ατόμου;
Ποιοι είναι οι κιρκαδικοί ρυθμοί;
“Μερικά από τα πιο σοβαρά και επίμονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι συχνές διαταραχές του ύπνου και η σχετική υπερβολική υπνηλία”, αναφέρουν το NSF.
Το 2007, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αποφάσισε να ταξινομήσει τη νυχτερινή εργασία ως πιθανό καρκινογόνο λόγω της διάσπασης του κιρκαδικού ρυθμού του σώματος. Αυτό το γεγονός έχει μεγάλη σημασία στους κιρκαδικούς ρυθμούς, αλλά τι ακριβώς είναι;
“Οι περισσότερες από τις διαδικασίες που συμβαίνουν στο μυαλό και το σώμα ακολουθούν φυσικούς ρυθμούς”, δηλώνουν το κέντρο διαταραχών ύπνου UCLA. “Εκείνοι με μήκος κύκλου περίπου 1 ημέρα ονομάζονται κιρκαδικοί ρυθμοί.”
Οι σωματικές καταστάσεις που επηρεάζονται από τους κιρκαδικούς ρυθμούς περιλαμβάνουν θερμοκρασία σώματος, αφύπνιση και ορισμένα επίπεδα ορμονών. Αυτά ελέγχονται από τους υπερκλειστικούς πυρήνες (SCN) που βρίσκονται στη μέση του εγκεφάλου.
Το SCN ρυθμίζει αυτές τις σωματικές καταστάσεις σύμφωνα με διάφορες χρονικές στιγμές στον κιρκαδικό κύκλο, μερικές φορές αναφέρεται ως το κιρκαδικό ρολόι ή το “ρολόι σώματος”. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται προς το τέλος του ύπνου και πέφτει γύρω στο χρόνο που συμβαίνει κανονικά ο ύπνος.
Τα κιρκαδιακά ρολόγια καθορίζονται από διάφορους παράγοντες. Το φως φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο παρέχοντας ένα χρονικό διάστημα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τυφλούς που μερικές φορές δυσκολεύονται με τον ύπνο. Τα κιρκαδιακά ρολόγια και το SCN μπορούν επίσης να επηρεαστούν από παράγοντες όπως η άσκηση, οι ορμόνες και οι μορφές φαρμάκων.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να διαταράξουν τους κιρκαδικούς ρυθμούς των ανθρώπων και να τους προκαλέσουν προβλήματα. Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα είναι η καθυστέρηση του τζετ που προκαλείται από το ταξίδι σε διάφορες διαφορετικές ζώνες χρόνου.
Εάν ένα άτομο έπρεπε να πετάξει από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, για παράδειγμα, το κιρκαδικό ρολόι τους δεν θα ταιριάζει με την εποχή της χώρας που κατέληξαν. Το άτομο θα καταλήξει να αισθάνεται υπνηλία το απόγευμα και να ξυπνήσει τη νύχτα, και όχι στην αναμενόμενη στιγμή για τη χώρα στην οποία ήταν. Αυτά μπορεί να οφείλονται στη δουλειά εν μία νυκτί ή λόγω διαδοχικών περιστρεφόμενων μετατοπίσεων που περιορίζουν τις διαθέσιμες ώρες για ύπνο.
Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την καθυστέρηση του τζετ – εκτός από τα προβλήματα ύπνου – περιλαμβάνουν δυσπεψία, ευερεθιστότητα και μειωμένη συγκέντρωση. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν μια ήπια μορφή jet lag δύο φορές το χρόνο – γύρω από τη μετάβαση προς και από το φως της ημέρας, σύμφωνα με την UCLA – οι εργαζόμενοι Shift είναι επιρρεπείς στην εμπειρία της κιρκαδικής διαταραχής πολύ πιο συχνά.
Γιατί μπορεί να μετατοπίσει την εργασία να αυξήσει τον επιπολασμό της νόσου;
Η Carla V. Finkielstein είναι αναπληρωτής καθηγητής βιολογικών επιστημών στη Virginia Tech, η οποία ερευνά επί του παρόντος τον κιρκαδικό έλεγχο του κυτταρικού πολλαπλασιασμού.
Όταν ρωτήθηκε γιατί η εργασία μετατόπισης μπορεί να αυξήσει τον επιπολασμό των ασθενειών, ο καθηγητής Finkielstein δήλωσε στο MNT περισσότερο από τις ώρες εργασίας και να παραμείνει ξύπνιος για πολλές περισσότερες ώρες κάθε μέρα σημαίνει ότι τα σώματα δεν είναι πλέον πραγματικά συγχρονισμένα με το περιβάλλον τους πια.
“Ιδανικά, η φυσιολογία μας θα επαναφερθεί σε αυτή τη νέα κατάσταση”, είπε, “αλλά ίσως να μην είναι σε θέση να το κάνει και οι συνέπειες αυτού είναι η εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ανώμαλη κιρκαδική ρυθμική.”
Πρόσθεσε ότι η τηλεόραση, οι υπολογιστές και οι μεγαλύτερες ώρες κοινωνικής δραστηριότητας συμβάλλουν επίσης σε αυτό που αναφέρεται ως “κοινωνική καθυστέρηση”, καθώς και πολλές νέες ασθένειες και διαταραχές που είναι πιο εμφανείς στις δυτικές κοινωνίες.
Ο καθηγητής Finkielstein εργάστηκε προηγουμένως σε μια μελέτη που βρίσκεται σε μια πρωτεΐνη που ρυθμίζει τους κιρκαδικούς ρυθμούς-η ανθρώπινη περίοδος 2 (HPER2)-μπορεί να προστατεύσει από την ανάπτυξη του καρκίνου μέσω των αλληλεπιδράσεών της με μια άλλη πρωτεΐνη καταστολής όγκου.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επαγγελματική ιατρική το 2011, από το X-S Wang και τους συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποσκοπούσε στη διερεύνηση των μηχανισμών πίσω από τις εργασίες μετατόπισης και τις χρόνιες ασθένειες με δευτερεύουσα ανασκόπηση των υφιστάμενων μελετών.
Οι συσχετίσεις μεταξύ της χρόνιας νόσου και της διαταραχής του κιρκαδικού ρυθμού βρέθηκαν μέσα στην ανασκόπηση. Συγκεκριμένα, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι η αυξημένη έκθεση σε φως καταστέλλει την έκκριση της μελατονίνης, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της μεταβολής των ενδογενών συγκεντρώσεων ορμονών του φύλου.
Η κιρκαδική διαταραχή παρατηρήθηκε επίσης ότι επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος, όπως η χοληστερόλη, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD).
Επιπλέον, οι εργασίες μετατόπισης παρατηρήθηκαν από τους συγγραφείς να συνδέονται με παράγοντες συμπεριφοράς και τρόπου ζωής που είναι επίσης γνωστοί παράγοντες κινδύνου για ορισμένες χρόνιες ασθένειες. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι μετασχηματισμό είναι πιο πιθανό να έχουν έναν υψηλό δείκτη μάζας σώματος (BMI), να καπνίζουν και να βιώνουν άγχος.
Επί του παρόντος, ωστόσο, τα ευρήματα σε αυτόν τον τομέα ήταν ασυνεπή. “Συγκεκριμένα, υπήρξαν λίγες μεγάλες προοπτικές, πληθυσμιακές έρευνες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της εργασίας μετατόπισης και του καρκίνου ή της CVD”, έγραψε οι συγγραφείς.
Αυτό υποδηλώνει ότι απαιτούνται πολλές έρευνες πριν να βρεθούν οριστικές απαντήσεις – ένα συναίσθημα που συμφωνεί ο καθηγητής Finkielstein. Μας είπε:
“Πρέπει να γίνουν περισσότερες επαγγελματικές εργασίες και αξιολογήσεις για τον εντοπισμό αυτών των βασικών περιβαλλοντικών παραγόντων που οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν καλύτερες στρατηγικές πρόληψης. Φανταστείτε εάν η αλλαγή της συνήθειας εργασίας σας θα είχε ως αποτέλεσμα μια επιτυχημένη στρατηγική πρόληψης; Αυτή θα ήταν μια εξαιρετικά οικονομικά αποδοτική στρατηγική για τη μείωση της επίπτωσης της νόσου. ”
Τι μπορεί να γίνει για την προστασία της υγείας των εργαζομένων σε βάρδιες;
Η πλειοψηφία των ανθρώπων που εργάζονται μετατοπίσεις το κάνουν επειδή είναι μια αναγκαιότητα της δουλειάς και όχι από την προσωπική προτίμηση, που αποδεικνύεται από μια αναφορά από το BLS.
Το κέντρο διαταραχών ύπνου UCLA προσφέρουν πολλές προτάσεις για άτομα που εργάζονται περιστρεφόμενες μετατοπίσεις για να δοκιμάσουν:
- Τις τελευταίες ημέρες μιας βραδινής βάρδιας, καθυστέρηση στο κρεβάτι και Ξυπνήστε κατά 1 ή 2 ώρες. Αυτό θα πρέπει να διευκολύνει την προσαρμογή σε ένα νέο πρόγραμμα αλλαγής ταχυτήτων
- Αφήστε επιπλέον χρόνο για να προσαρμοστεί σε ένα νέο πρόγραμμα εργασίας, χωρίς να μειώσετε το χρόνο για ύπνο
- Φοράτε σκοτεινά γυαλιά ή ειδικά γυαλιά Οι εργαζόμενοι αποφεύγουν το φως της ημέρας και άλλα ελαφριά σημεία μετά την ολοκλήρωση μιας νυχτερινής βάρδιας
- Προσπαθήστε να παραμείνετε στο ίδιο πρόγραμμα ύπνου κάθε μέρα της εβδομάδας, ακόμη και στις ημέρες μακριά, για να ευθυγραμμίσετε το ρολόι του σώματος με το πρόγραμμα εργασίας.
Το γενικό μήνυμα από τους εμπειρογνώμονες είναι ότι ο ύπνος καλής ποιότητας και η ελαχιστοποίηση των διαταραχών στους κιρκαδικούς ρυθμούς του σώματος είναι οι καλύτεροι τρόποι για τους εργαζόμενους να παραμείνουν υγιείς.
Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να επαναπρογραμματίσετε τα φυσικά ένστικτα του σώματος. Με βάση τα δεδομένα που είναι επί του παρόντος διαθέσιμα, ο καθηγητής Finkielstein πιστεύει ότι ο περιορισμός των ετών που δαπανώνται τη νύχτα είναι η καλύτερη επιλογή για τους εργαζόμενους να μειώσουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες.
“Όσο μεγαλύτερη έκθεση στην κιρκαδική διαταραχή – για παράδειγμα, εργάζοντας περισσότερο ώρες τη νύχτα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα – συσχετίζεται με την εμφάνιση πιο επιθετικών ασθενειών, από καρδιαγγειακές παθήσεις σε διάφορους τύπους καρκίνων”, αυτή είπε στο MNT.
Παρόλο που αυτό το πεδίο απαιτεί περισσότερες σε βάθος και εστιασμένες μελέτες, ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων εξακολουθεί να υποδεικνύει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία ενός σημαντικού τμήματος του πληθυσμού.
Στη μελέτη τους το 2011, ο X-S Wang και οι συνάδελφοί τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σημερινά και μελλοντικά ευρήματα “θα πρέπει τελικά να ενημερώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση και τις παρεμβάσεις της δημόσιας υγείας που αποσκοπούν στη μείωση των κινδύνων μεταξύ των εργαζομένων σε μετατόπιση”.
- Δημόσια υγεία
- Καρκίνος/Ογκολογία
- Καρδιαγγειακή/Καρδιολογία
- Διαταραχές ύπνου/ύπνου/αϋπνία