A műszaki munka hatása az egészségre

A műszaki munka hatása az egészségre

Amikor Dolly Parton 9 és 5 között dolgozott, aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az emberek alig járnak el olyan kemény rutin élettel, amely csak a főnök javát szolgálja. De mi van azokkal az emberekkel, akik kevésbé hagyományos órákat dolgoznak, ideértve az éjszakai műszakokat is? Nem kellene -e Parton asszonynak ugyanolyan aggódnia a jólétük miatt? A

váltásnak megvannak a saját igényei, amelyek megkülönböztetik azt a hagyományos munkaidővel rendelkező munkahelyektől. A váltásnak megvannak az előnyei; Gyermekgondozási szempontból kényelmesebb lehet, néha jobban fizetnek, és lehetővé teszik a munkavállalók számára más tevékenységeket, például a tanulmányt.

Az orvosi és tudományos közösségek azonban folyamatosan jelentik, hogy a műszaki munka növelheti bizonyos rendellenességek kockázatát, és negatív hatással lehet az alkalmazottak általános jólétére.

Ebben a cikkben megnézzük, miről számoltak be a nemrégiben a műszaki munka hatásairól, milyen okok lehetnek ezeknek a megállapításoknak a mögött, és hogy az emberek munkaváltásai potenciálisan csökkenthetik a különféle kockázataikat. egészségügyi problémák.

A műszaki munka az Egyesült Államokban

A műszaki munka általában bármilyen munkatervnek minősül, amely szabálytalan vagy szokatlan órákat foglal magában a hagyományos nappali munkatervhez képest, amely általában 6 között fordul elő AM és 18:00.

A SHIFT-Munka kifejezés ezért a munkanapra, az egyik napról a másikra, a forgó műszakra vagy a szabálytalan munkáltató által elrendezett váltási mintákra utalhat.

A Munkaügyi Statisztikai Hivatal (BLS) által 2000-ben közzétett cikk szerint több mint 15 millió (16,8 %) teljes munkaidős bér- és fizetési munkavállalók munkavállalói alternatív műszakban dolgoznak. Ezek közül a leggyakoribb alternatív váltások az esti műszakok, a munkaidő általában 14:00 és éjfél között, és szabálytalan műszakok, folyamatosan változó ütemtervvel.

Ezzel szemben a Kaliforniai-Los Angeles-i Egyetem (UCLA) alvási rendellenességek központja több mint 22 millió amerikai dolgozik este, forgó vagy ügyeleti műszakban.

A közelmúltban a BLS beszámolt arról, hogy a teljes munkaidős bér- és fizetési munkavállalók aránya a munkavégzés alternatív műszakait most 14,8%-on. Ezt a számot a Nemzeti Alvó Alapítvány (NSF) által 2005 -ben végzett felmérés támogatja, amely az amerikaiak 14% -át találta.

Míg az ezen órákban dolgozó fehér amerikaiak száma enyhe csökkenés történt – az 1997. évi 16,2% -ról a 2004 -es 13,7% -ra – a fekete, ázsiai és latino -amerikaiak aránya, amelyek alternatív váltásokkal foglalkoznak. ugyanaz. 2004 májusában ezeknek a csoportoknak a százaléka 20,8%, 15,7%és 16%volt. A

műszaki munkák leggyakrabban olyan iparágakban találhatók meg, amelyek éjjel -nappal szolgáltatásokat nyújtanak, például élelmiszer -szolgáltatásokat, szállítási, egészségügyi szolgáltatásokat és védőszolgáltatásokat, mint például a rendõri erõ.

Első pillantásra úgy tűnik, mintha a műszakban dolgozó munkavállalókat összekötő fő tényező az, hogy különböző órákat dolgoznak a tipikus „9-5” rutinhoz. Több tanulmány azonban arról számol be, hogy van valami más, amely összeköti a bár munkatársait, a távolsági teherautó-sofőröket, az ápolókat és a rendőröket-az egyes betegségek fokozott kockázatát.

Az MNT

Medical News korábbi tanulmányai ma beszámoltak arról, hogy a műszakban végzett munkákat különféle tanulmányokról társították bizonyos egészségügyi problémák fokozott kockázatával. Ezek az egyesületek a kissé kiszámítható és a meglepőig terjedtek.

2014 júliusában a Munka- és Környezetgyógyászatban közzétett metaanalízis azt sugallta, hogy a műszakban dolgozók fokozott kockázatot jelentenek a 2. típusú cukorbetegség kockázatával. Különösen a forgó eltolódásokkal dolgozó emberek megnövekedett 42%-os kockázatot jelentenek.

A szerzők elméletük szerint a forgó műszakok megnehezítették a munkavállalók számára a rendszeres alvás-ébrenléti ciklus fenntartását, negatívan befolyásolva az alvásminőséget és potenciálisan gyengítő inzulinrezisztenciát.

Ezután 2014 novemberében egy másik ugyanabban a folyóiratban közzétett tanulmány azt sugallta, hogy a műszaki munka ronthatja az agy működését.

A tanulmányi résztvevők, akik jelenleg dolgoztak vagy korábban dolgoztak, a memória, a feldolgozási sebesség és az általános agyi energiát értékelő teszteknél alacsonyabb pontszámot eredményeztek, mint a hagyományos nappali órákban dolgozó résztvevők.

„A jelen tanulmányban megfigyelt kognitív károsodásnak nemcsak az érintett személyek, hanem a társadalom egészének is fontos biztonsági következményei lehetnek. Magas veszélyhelyzetek, amelyeket éjjel végeznek. ”

A közelmúltban az American Journal of Preventive Medicine-ben közzétett tanulmány arról számolt be, hogy a nők ápolói, akik legalább öt évig forgó éjszakai műszakban dolgoznak, megnövekedett az összes ok és a szív- és érrendszeri betegség halálozásának kockázata.

Ezen felül azt találták, hogy a legalább 15 évig tartó forgó éjszakai műszakban működő éjszakai műszakok potenciálisan növelik a tüdőrák halálozásának kockázatát.

Ezeknek a tanulmányoknak a gyors áttekintése egy másik tényezőt jelez, amelyben a munkavállalóknak valószínűleg közös a közös-az alvás-ébrenléti ciklus megszakításai. A műszakban a munkavállalók furcsa vagy eltérő napszakokban alszanak a munkavállalók számára, ami potenciálisan csökkenti az alvást.

De mekkora hatással lehet az alvási zavar az egyén egészségére?

Mik a cirkadián ritmusok?

„A munkavállalók által a legsúlyosabb és tartósabb problémák közül néhány a gyakori alvási zavar és a kapcsolódó túlzott álmosság” – jelentette be az NSF.

2007 -ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy döntött, hogy az éjszakai műszaki munkát potenciális karcinogénnek minősíti a test cirkadián ritmusának megzavarása miatt. Ez a tény nagy jelentőséget tulajdonít a cirkadián ritmusoknak, de mi pontosan ezek?

„Az elme és a testben bekövetkező folyamatok többsége természetes ritmusokat követ”. “Azokat, akiknek ciklus hossza körülbelül 1 napos, cirkadián ritmusnak nevezzük.”

A cirkadián ritmusok által érintett testi állapotok magukban foglalják a testhőmérsékletet, az ébrenlétet és az egyes hormonszinteket. Ezeket az agy közepén található szuprachiasmatikus magok (SCN) szabályozzák.

Az SCN ezeket a testi állapotokat a cirkadián ciklus különböző időpontjainak megfelelően szabályozza, amelyet néha cirkadián órának vagy „testórának” neveznek. Például a testhőmérséklet az alvás vége felé emelkedik, és az alváshoz hasonló idő körül esik. A

cirkadián órákat számos tényező határozza meg. Úgy tűnik, hogy a fény jelentős szerepet játszik azáltal, hogy időpontot ad, ami azt eredményezi, hogy a vak emberek néha nehézségekbe ütköznek az alvásban. A cirkadián órákat és az SCN -t olyan tényezők is befolyásolhatják, mint a testmozgás, a hormonok és a gyógyszeres formák.

Számos olyan dolog van, amelyek megzavarhatják az emberek cirkadián ritmusát, és problémákat okozhatnak számukra. A leggyakoribb példa a Jet Lag, amelyet számos különböző időzónán való utazás okoz.

Ha az egyén például az Egyesült Államokból repülne Európába, akkor a cirkadián órájuk nem felel meg annak az országnak az idejével, amelybe az Egyesült Államokban élnek, az Egyesült Államokban élni, az Egyesült Államokban élni, Az egyén délután álmosnak érzi magát, és éjjel ébren, nem pedig az ország várható időpontjában. Ezek okozhatják az éjszakai munkavégzést, vagy az egymást követő forgó műszakok miatt, amelyek korlátozzák az alváshoz rendelkezésre álló órákat.

A sugárhajtású késéssel kapcsolatos tünetek – az alvási problémákon kívül – magukban foglalják az emésztési zavarokat, az ingerlékenységet és a csökkent koncentrációot. Míg a legtöbb ember évente kétszer tapasztalja meg a sugárhajtású késés enyhe formáját – az UCLA szerint a nyári időszámítás körüli és a napfény -mentési idő körül – a műszakban dolgozók hajlamosak a cirkadiánus zavaroknál sokkal gyakrabban.

Miért változhat a munka növeli a betegség prevalenciáját?

Carla V. Finkielstein a Virginia Tech biológiai tudományok egyetemi docens, aki jelenleg a sejtproliferáció cirkadián irányítását kutatja.

Amikor megkérdezték, miért növelheti a műszaki munka a betegség prevalenciáját, Finkielstein professzor elmondta az MNT hosszabb munkaidőnek, és napi még sok órán át ébren marad, azt jelenti, hogy a testek már nem igazán szinkronizálódnak a környezetükkel.

„Ideális esetben fiziológiánk visszaállítaná ezt az új állapotot” – mondta -, de lehet, hogy nem képes megtenni, és ennek következményei a rendellenes cirkadián ritmikussággal kapcsolatos betegségek kialakulásának következményei. ”

Hozzátette, hogy a televízió, a számítógépek és a hosszabb társadalmi tevékenységek szintén hozzájárulnak ahhoz, amit „társadalmi jet lagnak” neveznek, valamint számos új betegség és rendellenesség, amelyek jobban kiemelkednek a nyugati társadalmakban.

Finkielstein professzor korábban egy olyan vizsgálaton dolgozott, amely olyan fehérjét talált, amely szabályozza a cirkadián ritmusokat-a 2. emberi időszak (HPER2)-védi a rák kialakulását egy másik tumorsuppresszáló fehérjével való kölcsönhatása révén.

Az Egyesült Királyság Oxfordi Egyetemének 2011-ben közzétett, 2011-ben közzétett tanulmány, amelynek célja a műszaki és a krónikus betegségek mögött meghúzódó mechanizmusok vizsgálata a meglévő tanulmányok másodlagos áttekintésével. A felülvizsgálatban a krónikus betegségek és a cirkadián ritmusszakaszok közötti összefüggéseket találták. Különösen a szerzők megjegyezték, hogy a megnövekedett fény expozíció elnyomja a melatonin szekrécióját, ami számos módon növelheti a rák kockázatát, ideértve az endogén nemi hormonkoncentráció megváltoztatását is. A

cirkadián megszakadást is megfigyelték, hogy befolyásolja a vérnyomást és a vér lipidjeit, például a koleszterinszintet, ezáltal növelve a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kockázatát.

Ezenkívül a szerzők a műszaki munkákat olyan viselkedési és életmód -tényezőkhöz kapcsolják, amelyek bizonyos krónikus betegségek esetén is ismert kockázati tényezőkkel. Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a műszakban dolgozók nagyobb valószínűséggel magas testtömeg -indexet (BMI), hogy dohányozzák és megtapasztalják a stresszt.

Jelenleg azonban az ezen a területen a megállapítások következetlenek voltak. “Nevezetesen, kevés nagy prospektív, populáció-alapú vizsgálatot végeztek a műszak és a rák vagy a CVD közötti kapcsolatról”-írta a szerzők.

Ez azt sugallja, hogy sok kutatásra van szükség, mielőtt végleges válaszokat találhatunk – egy olyan érzés, amelyben Finkielstein professzor egyetért. Azt mondta nekünk:

“Több foglalkozási munkát és értékelést kell végezni azoknak a kulcsfontosságú környezeti tényezőknek a azonosításához, amelyek ezekhez az eredményekhez vezetnek, hogy jobb megelőzési stratégiákat lehet kidolgozni. Képzelje el, ha csak a munka szokásának megváltoztatása sikeres megelőzési stratégiát eredményezne? Ez egy rendkívül költséghatékony stratégia lenne a betegség előfordulásának csökkentésére. ”

Mit lehet tenni a munkavállalók egészségének védelme érdekében?

A munkavállalók többsége ezt megteszi, mert ez a munka szükségessége, nem pedig a személyes preferencia miatt, amelyet a BLS jelentése bizonyítja.

Az UCLA alvási rendellenességek központja számos javaslatot kínál a forgó műszakban működő emberek számára:

  • 1 vagy 2 órával ébredni. Ez megkönnyítheti az alkalmazkodást egy új műszaki ütemtervhez
  • Engedjen el extra időt az új munkatervhez való alkalmazkodáshoz anélkül, hogy csökkentené az alvás idejét
  • Sötét szemüveg vagy speciális szemüveg viselése segíthet. A munkavállalók elkerülik a nappali fényt és más könnyű jelzéseket, miután befejezték az éjszakai műszakot.

A szakértők általános üzenete az, hogy elegendő jó minőségű alvás és a test cirkadián ritmusának megszakításának minimalizálása a legjobb módja annak, hogy a munkavállalók egészségesek maradjanak.

Ugyanakkor nehéz lehet átprogramozni a test természetes ösztöneit. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján Finkielstein professzor úgy véli, hogy az éjszakai munkavégzés korlátozása a legjobb választás a munkavállalók számára a krónikus betegségek kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében.

„Minél nagyobb a cirkadiánus zavarás – például hosszabb ideig hosszabb ideig végzett munkavégzéssel – korrelál az agresszívabb betegségek kezdetével, a szív- és érrendszeri betegségektől a különféle rákokig. mondta az MNT -nek.

Bár ez a mező mélyebb és koncentráltabb tanulmányokat igényel, a növekvő bizonyítékok továbbra is azt jelzik, hogy intézkedéseket kell tenni a népesség jelentős részének védelme érdekében.

A 2011. évi tanulmányukban az X-S Wang és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenlegi és jövőbeli megállapítások „végül tájékoztatniuk kell a foglalkoztatási irányelveket és a közegészségügyi beavatkozásokat, amelyek célja a műszakban dolgozók kockázatainak csökkentése”.

  • Közegészségügy
  • Rák/onkológia
  • kardiovaszkuláris/kardiológia
  • Alvás/alvási rendellenességek/Álmatlanság